Operations central Øst

SOC ØST VÆRLØSE

Enhedsbetegnelse: Operationscentral Øst (OC Øst).                                       Sektoroperationscentral Øst (SOC Øst).                                                           Sektoroperationscentral Sjælland (SOC Sjælland).

Placering: 5546N 1219E, Flyvestation Værløse, Bygning 42.

Periode: 5. maj 1951 – 15. januar 1959.

Kaldesignal: SIRIUS (pejlecentral 1951 – 1959). 

Foto: HAS

 Den 5. maj 1951 etableredes midlertidig Operationscentral Øst (OC ØST) på Flyvestation Værløse placeret i den tidligere belægningsbygning nr. 42 og kom til at fungere i knap 8 år.  Bygningen husede kontorer for chef og næstkommanderende og et stort lokale, hvor OC ØST var indrettet. Midt i  lokalet stod et stort let skrående bord med landkort malet på og indtegnet koordinationssystem. Omkring bordet var der personel der udførte:

  • Plotning af meldinger (med plottestang) fra TELLER på GCI Værløse
  • Plotning af meldinger fra GCI Kelsnor
  • Lytning fra TELLER OC VEST Karup vedrørende spor, der var på vej ind i   SOC ØST ansvarsområde dvs. luftrummet øst for Storebælt
  • TELLING af spor på vej på vej til SOC VEST fra SOC ØST.

På væggen var der store tavler med oplysninger om:

  • Vejret på de forskellige flyvestationer
  • Status vedrørende fly til rådighed ved de enkelte eskadriller og                        flyvestationer
  • Beredskab med angivelse af flystartsvarsel i tilfælde af scrambling.                                                                                       

Vertikal Plottetavle.

Ved bord foran plottebordet sad Floor Supervisor og Identifikations officeren. På en pult der var forhøjet tværs over rummet sad på den ene side Sector Operations  Officer (SOO) og på den anden OBS B, der holdt forbindelse til flyvestationerne og kunne i givet fald beordre jagerflyene i luften (scrambling) . Der var også plads til personel fra Luftværns-artilleriet,  som foretog TELLING til 90mm luftværnsbatterier bl.a. på Vognmandsparken , København.

Til operationscentralen var tilknyttet en pejlecentral (fixercentral) FIGHTER MARSHAL for de østlige pejlestationer (flyfixerposter), Røsnæs, Værløse, Sorø, Øbjerg og Møn, der udførte navigationshjælp. I slutningen af perioden fungerede centralen desuden som kontrol- og varslingsskole. Den 2. december 1958 stod bunkeren i Vedbæk færdig, og den 15. januar 1959 var det slut i Værløse.

Chefer:

1951 - 55 OL N. Victor Petersen

1955 - 57 KN J.G. Bergh 

1957 - 59 OL B.O. Sandqvist

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

18.05 | 21:06

Ja, det er den. Vh.

...
18.05 | 11:07

Hej, er denne organisation stadig aktiv. Jeg er projektleder på det nye luftværn, ved FMI.

...
08.05 | 14:56

Var til tjeneste her i perioden 1976 - 1977. En uforglemmelig periode i mit liv 😊.Havde det som blommen i et æg. Selv boede hjem hjemme i hele perioden.

...
30.04 | 11:49

Hej Peer Tak for mail. Har du fotos og/eller beskrivelse af ASP 1966 og evt. senere. Arkivet er interesseret. Venlig hilsen

...
Du kan lide denne side