Operations central Øst

SOC ØST VÆRLØSE

Enhedsbetegnelse: Operationscentral Øst (OC Øst).                                       Sektoroperationscentral Øst (SOC Øst).                                                           Sektoroperationscentral Sjælland (SOC Sjælland).

Placering: 5546N 1219E, Flyvestation Værløse, Bygning 42.

Periode: 5. maj 1951 – 15. januar 1959.

Kaldesignal: SIRIUS (pejlecentral 1951 – 1959). 

Foto: HAS

 Den 5. maj 1951 etableredes midlertidig Operationscentral Øst (OC ØST) på Flyvestation Værløse placeret i den tidligere belægningsbygning nr. 42 og kom til at fungere i knap 8 år.  Bygningen husede kontorer for chef og næstkommanderende og et stort lokale, hvor OC ØST var indrettet. Midt i  lokalet stod et stort let skrående bord med landkort malet på og indtegnet koordinationssystem. Omkring bordet var der personel der udførte:

  • Plotning af meldinger (med plottestang) fra TELLER på GCI Værløse
  • Plotning af meldinger fra GCI Kelsnor
  • Lytning fra TELLER OC VEST Karup vedrørende spor, der var på vej ind i   SOC ØST ansvarsområde dvs. luftrummet øst for Storebælt
  • TELLING af spor på vej på vej til SOC VEST fra SOC ØST.

På væggen var der store tavler med oplysninger om:

  • Vejret på de forskellige flyvestationer
  • Status vedrørende fly til rådighed ved de enkelte eskadriller og                        flyvestationer
  • Beredskab med angivelse af flystartsvarsel i tilfælde af scrambling.                                                                                       

Vertikal Plottetavle.

Ved bord foran plottebordet sad Floor Supervisor og Identifikations officeren. På en pult der var forhøjet tværs over rummet sad på den ene side Sector Operations  Officer (SOO) og på den anden OBS B, der holdt forbindelse til flyvestationerne og kunne i givet fald beordre jagerflyene i luften (scrambling) . Der var også plads til personel fra Luftværns-artilleriet,  som foretog TELLING til 90mm luftværnsbatterier bl.a. på Vognmandsparken , København.

Til operationscentralen var tilknyttet en pejlecentral (fixercentral) FIGHTER MARSHAL for de østlige pejlestationer (flyfixerposter), Røsnæs, Værløse, Sorø, Øbjerg og Møn, der udførte navigationshjælp. I slutningen af perioden fungerede centralen desuden som kontrol- og varslingsskole. Den 2. december 1958 stod bunkeren i Vedbæk færdig, og den 15. januar 1959 var det slut i Værløse.

Chefer:

1951 - 55 OL N. Victor Petersen

1955 - 57 KN J.G. Bergh 

1957 - 59 OL B.O. Sandqvist

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

09.09 | 16:50

Nej, begge øer tilhører ikke forsvaret mere og er solgt til anden formål. Med venlig hilsen Kaj Povlsen

...
09.09 | 15:48

Hej Jeg var også på Flakfortet og Middelgrunden den gang, og var sidste mand på Flakfort, Har ikke været der siden. Er der nogen soldatertræf der? 813886

...
25.08 | 17:58

Der findes Soldaterforeningen Mjørkadalur, www.mjoerkadalur.dk. 125 medlemmer, generalfors. 7. sept. og aktiv endnu! Kontakt evt. mig for yderligere

...
25.08 | 17:54

Hej Mogens. Opdager du gerne vil dele billeder fra Færøerne. Er sekretær i Soldaterforeningen Mjørkadalur (oprettet 1977), men vi er stadig godt 125 betalende.

...
Du kan lide denne side