Fighter Marshal & Fixerstationer

Pejler FSN Karup 1950. Foto ABC

FIGHTER MARSHAL

FIXER STATIONER

1952 - 1960

 

I starten af 1950erne blev der oprettet et landsdækkende net af pejlestationer eller fixerstationer som de blev kaldt. Grunden var, at de nye jetfly krævede mere præcise pejlinger, end de gamle pejlere kunne præstere.  Der blev oprettet 12 pejlestationer med 7 i vest og 5 i øst. Pejlestationerne blev samlet i FIGHTER MARSHAL VEST og FIGHTER MARSHAL ØST.

 

Foto HAS

FIGHTER MARSHAL VEST Karup

Pejlestationen blev oprettet i Bunker 1137 med kaldesignal  : CAPELLA  og havde plads i Sector rummet. Selve pejlestationen var et lokale med et stort landkort og forbindelse til fixerstationerne/hytterne  Frederikshavn, Hanstholm, Ulfborg, Tirstrup, Vandel, Tønder og Kelsnor (Langeland ) , der leverede TELLER meldingerne. På  landkortet var huller i fixer hytternes  positioner,  rundt om hullet  var der monteret  gradskala og opad hullet var en snor medvægtbelastet sugekop. Når et fly kaldte Capella, Fix Fix Fix blev flyet pejlet af fixerstationerne og meldingerne sendt til FIGHTER MARSHAL, hvor snorene med sugekopper blev lagt ud og flyet position bestemt ved det kryds snorene dannede på kortet (triangulering). Resultatet blev meddelt til flyet og sporet talt til GCI Karup. Der var 2 hold, der på skift  bemandene stationen. Hvert bestod af en løjtnant og  2 sergenter plus et antal plottere Kvindelige Flyvere om dagen og værnepligtige om natten til bl.a. betjening af opkald fra fixerstationerne  Systemet blev benyttet meget, men blev i 1960 nedlagt grundet Flyvevåbnet overgik til UHF radioer i stedet for VHF. Samtidig havde flyene fået IFF navigations-udstyr. 

FIGHTER MARSHAL ØST Værløse 

Pejlestationen  blev indrettet i et mindre lokale i bygning 42 på Flyvestation Værløse med kaldesignal: SIRIUS. Pejlestationen  havde tilknyttet  fixerstationerne Røsnæs-Værløse-Sorø, Øbjerg (Langeland) og Møn.Stationen var i det store hele indrettet som FIGHTER MARSHAL VEST og havde også de tilsvarende funktioner. Nedlagt i 1960.

 

 

Ulfborg 1953. Foto ABC

En fixerstation/hytte var udstyret  med en radiomodtager, der var fast indstillet på kanal B og den internationale nødfrekvens. Inde i hytten kunne operatøren dreje med et stort håndhjul, der havde forbindelse med en drejelig antenne på toppen af hytten. Ved opkald drejede operatøren antennen indtil han hørte piloten så svagt som muligt og aflæste retningen til flyet. Radioforbindelsen fra flyet var envejs og man kunne ikke regne med mere end 10 sekunder til rådighed for pejling før resultatet skulle meldes over 2-vejs radio til plotterne i FIGHTER MARSHAL. Bemanding var 2 hold med 1 math og 1 værnepligtig pr. hold. Vagtliste var 1 døgn vagt, 1 døgn fri. Indkvartering og spisning foregik på den nærliggende kaserne eller hos private.

Fixerstationen var en træhytte, som udover operatørrummet indeholdt et tekøkken og et depotrum og i tilknytning et toilet. 

Apparaturet på fixerstationen bestod af:

* H. antenne, som sad på et rat med gradinddeling fra 0-360 grader.

* Fransk SADIR alm. radiomodtager, der kørte på krystal 5920 = 116,28 mhz.

* Fransk SADIR nød-radiomodtager, der kørte på krystal 6210  = 121,50 mhz

* En reserve.modtager, en transformer, et voltmeter og en telefon og 

* Benzin generator.

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Kaj Povlsen | Svar 23.01.2019 09.49

Hej Kurt Anker. Har du lyst til at skrive noget om tiden den gang og måske fotos, så vil det være fint. Mvh Kaj Povlsen. email: povelka@elvis.dk Luftvet arkiv.

Kurt Anker | Svar 22.01.2019 21.43

Skønt at se sin gamle arbejdsplads.
Kurt Anker
1958 - 1962

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

I dag | 09:49

Hej Kurt Anker. Har du lyst til at skrive noget om tiden den gang og måske fotos, så vil det være fint. Mvh Kaj Povlsen. email: povelka@elvis.dk Luftvet arkiv.

...
I dag | 09:44

Hej Karl-Erik. Hvornår var du der og hvad var dit job.
Mvh. Kaj Povlsen

...
I går | 21:43

Skønt at se sin gamle arbejdsplads.
Kurt Anker
1958 - 1962

...
I går | 17:08

Et godt sted

...
Du kan lide denne side